Creëer een waarde(n)vol jaar

Helder verhaal | 5 januari 2024

Weet jij wat je wil? Waar denk jij aan bij deze vraag? Denk je aan een lijstje doelen die je wilt afvinken? Denk je stiekem vooral aan wat je niet wil (‘dus dat betekent dan dat ik het tegenovergestelde wil, of is het toch niet zo simpel’)? Ben je zo druk aan het rennen om aan verwachtingen te voldoen dat je helemaal niet toekomt aan je eigen verlangen? Voel je het antwoord ergens wel, maar blijf je twijfelen? Het lijkt zo’n simpele vraag, maar toch…

Willen en waarden

Als ik het in coaching heb over ‘weten wat je wil’ dan bedoel ik in 9 van de 10 gevallen je waarden. Bij waarden gaat het niet om doelenlijstjes. Het gaat niet om ‘hoe het hoort of zou moeten’. Het gaat ook niet om verwachtingen van jezelf, de maatschappij of anderen. Bij waarden gaat het om wat waarde(n)vol is voor jou.

Waarden zijn eigenschappen en kwaliteiten die in de diepste kern belangrijk voor je zijn. Gedurende het leven veranderen ze bijna niet. Wel kan je leren hoe je jouw waarden in je verschillende levensfases kan herkennen, plaatsen en er ruimte voor kan maken. Ieder moment heb jij de keuze om wel of niet naar jouw waarden te handelen.

Waarde(n)vol leven

Deze vijf dingen doe (ervaar) ik anders, sinds ik weet wat ik mijn leven waarde(n)vol maakt:

Ding 1 | Meer focus & richting

Ik had vroeger de neiging om ALLES te willen doen en ook nog eens perfect. Je wil niet weten hoe hard ik 1001 richtingen ben opgerend. Tegenwoordig kan ik mijn waarden inzetten als persoonlijk kompas. Ze geven helderheid, focus en richting aan het leven.

Ding 2 | Minder gedoe met beslissingen

Weten wat echt belangrijk voor mij is, maakt het zo ontzettend veel makkelijker om keuzes te maken. Op alle mogelijke vlakken, groot en klein. Sinds ik scherp heb wie ik wil zijn, kan ik zonder al te veel gekeutel doelen en prioriteiten stellen die daarbij aansluiten en helder besluiten wanneer ik iets de investering in tijd, geld, aandacht, energie of vertrouwen waard vind.

Ding 3 | De cursus omgaan met tegenslagen

Ik kon er heerlijk in blijven hangen als iets niet zo ging als gepland… Loslaten, meebewegen, mij flexibel opstellen: het ging me in stressvolle periodes niet altijd even lekker af. En tuurlijk, zo af en toe eens even mega-flink balen en je op z’n tijd belabberd voelen hoort erbij. Maar als ik weet dat ik bij mezelf blijf in mijn handelen zijn tegenvallers, hoe-the-fuck-doe-ik-dat-puzzels en mèh-dagen niet zo’n big deal meer en kan ik snel vol goede moed verder.

Ding 4 | Van verklaren naar willen

Het zorgt er ook voor dat oude patronen en onhandig gedrag mij minder in de weg zitten. In plaats van te blijven hangen in ‘zo ben ik nu eenmaal’ en steeds weer naar de langspeelplaat van het verleden te luisteren, stel ik mezelf nu de vraag ‘Past dit bij de persoon die ik wil zijn?’ Daarmee haal ik mijn waarden weer voor ogen en het beeld van wie ik wil zijn, waarmee ik actief mijn volgende stap kan kiezen. Niet vanuit waar ik vandaan kom, maar vooral met waar ik naartoe wil in gedachten.

Ding 5 | Leven zonder spijt

Misschien wel de belangrijkste van deze vijf. Zo veel mensen hebben spijt dat ze niet naar hun eigen waarden hebben geluisterd in het leven, maar zich te veel hebben laten leiden door verwachtingen van anderen. Voor mezelf heb ik besloten dat ik op mijn sterfbed wil kunnen terugkijken op een leven dat ik echt heb geleefd.

En dat klinkt misschien heftig, maar dat is wat het is. Het leven is eindig. Het houdt een keer op. En we weten (meestal) niet wanneer. Dus om nu alles uit te gaan stellen tot: als X en Z op orde zijn, een mogelijk pensioen, dat ene moment waarop het hele universum samenvalt tot een extase van ‘het juiste moment…. Daar geloof ik niet in.

Trouw blijven aan jezelf

Dus ik kies iedere dag opnieuw -voor zo ver dat kan- om te leven naar mijn waarden. Waarin ik dan risico’s neem en op mijn snufferd donder (want: het leven) , maar als het mijn moment is, met opgeheven hoofd kan zeggen dat het MIJN beslissingen waren, dat ik trouw was aan mezelf en mij niet heb laten leiden door de angst, verwachtingen of eisen van iemand anders.

Bonus-ding

Het klinkt nu alsof leven naar je waarden betekent dat je alles groots op de kop moet gaan zetten, maar het zit ‘m vaak juist in de kleine dingen. Wat het leven zin geeft is vaak de manier waarop je iets doet. Niet zo zeer dát je van A naar B beweegt, maar HOE. Niet het doel voorop, maar jouw eigen WAARDEN.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook deze artikelen

Creëer een waarde(n)vol jaar

Hoe maak je van 2024 een waarde(n)vol jaar? Deze vijf dingen doe en ervaar ik anders, sinds ik weet wat ik echt belangrijk vind in het leven.

Tussen ratio en emotie

Luister jij naar je hoofd of je hart als het gaat om het nemen van beslissingen? En is dat verschil eigenlijk wel zo groot als we denken?

Hoe ga jij om met veranderingen?

Als er iets is waar je van op aan kan in het leven, dan is het dat -vroeg of laat- alles verandert. Veranderingen raken twee van onze grote pijnen: angst voor het onbekende en verdriet van het loslaten. En omgaan met pijn… oei! Daar zijn wij als mens niet altijd even goed in.