Niet altijd je leukste zelf. Nou en?!
Vind jij jezelf ook niet altijd de leukste persoon van het universum en daarbuiten? Welkom bij de club! We hebben T-shirts, stickers en een geheime handdruk. Het is hier gezellig druk en iedereen is welkom. Want weet je, het is helemaal OK om niet altijd je eigen grootste fan te zijn (en misschien zelfs ook wel gezond om jezelf af en toe eens even flink achter de oren te krabbelen. Sterker nog, dat zouden meer mensen mogen doen).
Zo’n Dag
Afgelopen zondag had ik zo’n dag. Oftewel Zo’n Dag (doe maar met hoofdletters). De zon scheen, de lucht was blauw. Ik wilde wat leuks doen, erop uit, op avontuur, gekke dingen beleven en tegelijkertijd ging de dag veel te snel om. Dennis, a.k.a. the husband, wilde wel mee. Maar wat dan doen? En omdat Dennis meestal wel zijn leukste zelf is (in mijn ogen dan), maar ook weer niet altijd en hij ook ‘zo’n dag’ had (maar dan met kleine letters), duurde het enige tijd voor we een gezamenlijk plan hadden. Ergens tussen verkleed zingend door het bos rennen (mijn input) en lezen op de bank (Dennis’ input), vonden we elkaar tussen lekker wandelen in het zonnetje, op naar de Hortus Botanicus (want alles staat zo mooi in bloei) en daarna ‘dat zien we dan wel…’.
Hoezo hoge verwachtingen?
En daar ging het niet helemaal vlekkeloos, want meestal betekent mijn ‘dat zien we dan wel’ dat zien we dan wel. Maar op Zo’n Dag kan mijn ‘dat zien we dan wel…’ nogal specifiek zijn (Yes, hop, let’s go! Eerst naar de Hortus, bloemen kijken, genieten en dan BAM supertoevallig en spontaan precies op de juiste tijd en juiste plaats een leuk bandje zien waar we kunnen luisteren of tegen het beste theaterstuk ooit aanlopen, hapje, drankje en dan met de bus weer terug. Zin in! Hoezo hoge verwachtingen?). En dat was ik net even vergeten om in de relatiehandleiding te zetten. Lang verhaal kort, mijn avontuurhonger was nog niet gestild met alle teleurstellingen van dien, Dennis was lekker praktisch (het museum gaat zo dicht, de terrasjes zitten vol, lopend gaat net zo snel als de bus) en keek alweer verlangend uit naar zijn boek en allebei waren we niet ons leukste zelf. En gelukkig maar…
Artikel 18
Want wat wel in onze spreekwoordelijke, metaforische relatiehandleiding staat is dit: ‘Artikel 18: Als een van ons niet lekker in het vel zit, geeft de ander diegene -ongeacht omstandigheden, bui en tekortkomingen- (met consent) een grote knuffel’. En dat geeft lucht en opent de deur voor verbinding en compassie: ‘Ik zie dat je teleurgesteld/boos/verdrietig bent. Wat heb je nodig? Wat is er daarin nu wél mogelijk?’ Er zijn weinig momenten waarop meer over mezelf leer (en wij ook na 1000 jaar relatie nog over elkaar leren) en ik meer liefde voel voor het leven dan wanneer ik Zo’n Dag heb en ik mij besef dat ik mij nog steeds onvoorwaardelijk geaccepteerd en geliefd kan voelen. Door Dennis. Én door mezelf.
Houden van jezelf (en andere enge dingen)
In mijn ervaring is die liefde en acceptatie soms net wat makkelijker om van een ander aan te nemen dan van jezelf. Maar hoe lastig soms ook, het accepteren van jezelf, en dare I say, het houden van jezelf, inclusief al je imperfecties, kan juist zorgen voor groei en ontwikkeling. Hoe vriendelijker jij bij jezelf kan blijven en jezelf liefdevol vast kan houden, met alle eigenschappen en buien die je wel of niet prettig vind, hoe makkelijker het wordt om jezelf niet te verliezen in zelfkritiek, zelfkastijding en andere ongezonde, zelfdestructieve en/of vermijdende gewoonten. Hoe beter jij jouw lastige gedachten en gevoelens de ruimte kan geven, hoe minder ze je vast zullen grijpen en meesleuren waardoor Zo’n Dag of Zo’n Moment opeens verandert in Zo’n Week of Zo’n Maand of Zo’n Leven (geheel verzorgd incluis slapeloze nachten, minder focus op werk, er niet helemaal bij zijn, uitputting en extra emotionele uitbarstingen).
Stop met de verwachting alleen je leukste zelf te moeten zijn
Dus laten we samen afspreken dat we stoppen met de verwachting dat we alleen maar onze leukste/knapste/slimste/geweldigste/vriendelijkste zelf moeten zijn. Laten we ons in plaats daarvan richten op het ontdekken van al onze verschillende kanten en hoe we daar mee kunnen werken, leven en ze misschien zelfs wel omarmen. Want als we onszelf leren accepteren zoals we zijn, inclusief de kanten die we liever achter de schermen laten staan, dan levert dat een hoop tijd, energie, levensgeluk en ruimte op. (Ennuh… die kunnen we dan weer goed gebruiken. Bijvoorbeeld om de kanten die misschien wat minder handig zijn een stuk efficiënter en gerichter kunnen ontwikkelen naar iets dat beter werkt. Of om een situatie die niet meer past aan te pakken. Omdat we ons dan simpelweg niet meer zo makkelijk uit het veld laten slaan als er weer eens een keer iets vies tegenvalt).
Welkom bij de club
En dan nog iets. Die club waar ik het eerder over had. Je weet wel, die club van mensen die zichzelf ook niet altijd alleen maar het allerleukste mens ooit vinden. Er is nog plek! Dus spread the word! Laten we elkaar die geheime handdruk eens wat vaker geven en het club-T-shirt met trots dragen. Want soms is het ook wel even heel erg fijn om te weten dat je niet de enige bent die af en toe wat minder leuk is. En wie weet ontdekken we samen dat onze minder leuke kanten eigenlijk best heel interessant en misschien zelfs wel heel erg menselijk zijn.
DURF JEZELF TE OMARMEN
Vriendelijker voor jezelf in 6 stappen
Stap 1 | Heb het lef om te voelen
Vriendelijk voor jezelf zijn vraagt lef. Vaak is het veel makkelijker om afleiding te zoeken en nare gedachten en gevoelens weg te duwen. In plaats daarvan: neem tijd, merk op wat er pijn doet en benoem moeilijke gedachten en gevoelens.
Stap 2 | Wees een mens
Ik weet het, het klinkt ingewikkeld… Maar mensen maken fouten. Mensen hebben niet altijd alles onder controle. Mensen zijn niet altijd hun leukste, beste zelf. Mensen zijn mensen. En als jij dit leest, jij waarschijnlijk ook. En dan kan je huilen, schreeuwen, stampvoeten, wat je wil, maar je word morgen niet wakker als zorgeloze huiskat. Het is belangrijk om je mens-zijn te accepteren en jezelf niet te veroordelen voor dat wat je menselijk maakt.
Stap 3 | Ontwapen je kritische stem
Dat stemmetje in het kelderkamertje van je achterhoofd kan flink genadeloos zijn en je de grond in boren met kritiek en negatieve gedachten. Leer deze stem te herkennen en er op een gezonde manier mee om te gaan. Ontwapen je innerlijke criticus: geef ‘m een gek stemmetje, maak een tekening en geef ‘m een gezicht en een naam en, whatever you do, neem ‘m vooral niet te serieus.
Stap 4 | Omarm jezelf (ook, nee, juíst) als het pijn doet
Het is menselijk om pijn te ervaren en het leven brengt soms onvermijdelijk lijden met zich mee. Het is belangrijk om de pijn niet te onderdrukken, maar er ruimte voor te maken en deze te erkennen. Hierdoor kunnen we de pijn beter verwerken en uiteindelijk genezen.
Stap 5 | Geef pijn de ruimte
Het leven brengt onvermijdelijk pijn met zich mee (tegenslagen, verlies, teleurstellingen, verdriet). Oefen erin om je open te stellen voor deze ervaringen en ruimte te maken voor onprettige gedachten, gevoelens en ervaringen. Onderdrukken en wegvluchten kost veel energie en is op de lange termijn vaak behoorlijk zinloos. Door ruimte te maken voor deze ervaringen. komt tijd en energie vrdie je kan besteden aan plannen en acties die het leven beter maken.
Stap 6 | Weet dat je niet alleen bent
Tot slot is het belangrijk om je te beseffen dat je niet alleen bent. Ieder levend, zorgzaam mens ervaart tegenslagen, teleurstellingen, verdriet, net als jij. Soms helpt het om jezelf als onderdeel te zien van een groter geheel. Om te beseffen dat we allemaal menselijk zijn met onze messiness, shittiness, kwetsbaarheden en tekortkomingen.
Bronvermelding inspiratie: Harris, R., 2020: ACT in de Praktijk, Een heldere en toegankelijke introductie op Acceptatie- en commitmenttherapie, Amsterdam (Hogrefe Uitgevers).
I know, I know, makkelijker gezegd dan gedaan. Ga er maar aanstaan: niet altijd je leukste zelf zijn en toch jezelf niet nog wekenlang voor je kop slaan. Luister, I’m here! Je hoeft het niet alleen te doen. Stuur een mailtje naar info@bamboqi.nl of gebruik het contactformulier en plan jouw inspiratiesessie in. Jouw helderheidsboost naar helderheid in hoofd en hart. En loop je ergens anders tegenaan? Je bent met jouw groei- en ontwikkelvraag van harte welkom!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!