QIGONG & PRESENT MOMENT AWARENESS

SUMMER SPECIAL 2024


Dat hoofd dat nooit stil staat… Vaak zijn we zo bezig met de toekomst, het verleden, wat we vooral NIET willen en hoe we daar grip op kunnen krijgen. We zijn bezig met de ellende om ons heen en ons staande houden in alle chaos. Het kan soms voelen alsof er geen ruimte is om echt volledig mens te mogen zijn, met alles wat er is en alles wie je bent. En blijven we doorrennen op zoek naar die pauzeknop…

In deze zomerspecial ga je oefenen met aanwezig zijn in het moment: door te kijken naar je gedachten, emoties en lichamelijke sensaties. Door bewust te ervaren en te leren om je open te stellen voor wat er in en om je heen gebeurt. Daarin is de ruimte om de verbinding aan te gaan met jezelf en de wereld om je heen. Zo breng je je aandacht naar het zo felbegeerde ‘hier en nu’. Dit gaan we doen in de vorm van qigong.

Qigong (of chi kung) is een van oorsprong Chinese bewegings- en meditatiekunst. De meeste mensen hebben nog niet zo vaak van qigong gehoord, maar kennen wel Tai Chi. (Bij Tai Chi ligt de nadruk meer op de krijgskunst en zelfverdediging, waar qigong zich vooral richt op het bevorderen van gezondheid en welzijn). Qigong werkt veelal met zachte en vloeiende bewegingen die veelal staand worden uitgevoerd. In vier thema-sessies maak je kennis met de wereld van qigong en aandacht.

PRAKTISCHE GEGEVENS

SESSIE 1 | FOCUS: BEWEGEN MET AANDACHT

Aandacht kan je richten. Je kan inzoomen, uitzoomen. Je kan je aandacht verplaatsen naar binnen, of juist naar buiten, alsof je van een afstandje naar jezelf kijkt. Je kan je aandacht bewegen van het verleden naar de toekomst, of brengen naar het moment, naar het hier en nu. Welke beweging maakt jouw aandacht? En wat doet beweging met je focus?

 

SESSIE 2 | WAARNEMING: BEWEGEN MET JE OMGEVING

In deze sessie ligt de nadruk op jouw plek in de omgeving. Hoe maak je echt contact met je omgeving? Wat hoor, zie, proef, ruik, voel je? Hoe gebruik je je zintuigen om uit je hoofd en in je leven te bewegen?

 

SESSIE 3 | CONTACT: BEWEGEN MET JE BINNENWERELD

Wat speelt zich in het moment af in je binnenwereld? Welke gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties ervaar je? Wat mag er van jou wel en niet zijn? Welke oordelen merk je op? Hoe ga je om met weerstand?


SESSIE 4 | ZIJN: BEWEGEN IN STILTE

Wat nou als er ruimte is? Als er stilte is? Mag je nieuwsgierig zijn en in stilte contact maken met jezelf en de wereld om je heen? Jezelf begeleiden in de ervaring met alles wat je de afgelopen weken geleerd hebt? Een stiltewandeling & qigong.


Data: Woensdag 17, 24, 31 juli & 7 augustus, 19:30 – 21:00 u*
Locatie: Leiden/Warmond (Kagerzoom/Strandje ‘t Joppe)
Aantal deelnemers: max. 8
Gesproken taal: Nederlands
Investering: € 79,- (incl. BTW) voor alle 4 sessies


* Als het regent, regent het. Maar is het echt heul erg slecht weer (denk aan storm, onweer, hagel, hevige regenval), dan niet. Mocht dat voorkomen, dan wordt er een inhaalmoment overlegt of een andere oplossing gezocht.