Zout op met je verplichte gezelligheid

Hoe overleef je de Holiday Blues?

Helder verhaal | 22 december 2022

Voel jij het ook als je aan Kerst denkt? Dat onbestemde verdrietige gevoel? Een nerveuze kriebel in je buik? Druk om dit jaar ‘gewoon eens even gezellig te doen’? Juist als je je he-le-maal niet zo gezellig voelt? Dan ben je niet alleen! Sterker nog, dit gevoel komt zo veel voor dat hier een naam voor is: de holiday blues. Voor veel mensen heeft Kerst een bittere bijsmaak. Eenzaamheid, melancholische nostalgie en de druk van familieverplichtingen staan met stip in de top zoveel van kerst-gerelateerde stressoren.

‘Ideaal-plaatje’

Dat is niet zo gek. De duizenden parfum-reclames met idioot mooie, rijke mensen op reclameborden, kerstfilms op tv waarbij iedereen op een magische manier (en opvallend eng vaak door licht tot hevig stalkingsgedrag) eindigt met de liefde van hun leven en de algehele nadruk op het gezellig samenzijn legt de lat voor veel mensen onrealistisch hoog. Het schetst een ‘ideaal-plaatje’ (bewust tussen aanhalingstekens) waar we lang niet altijd aan kunnen of willen voldoen tijdens de kerstdagen. Een groot gezin aan een lange tafel vol eten en drankjes, open haard aan, Wham’s Last Christmas op de achtergrond en  iedereen het maar leuk en fijn heeft met elkaar. Pfoe…

Wat als het niet zo gezellig is?

Maar wat nou als het in jouw situatie helemaal niet ‘gezellig’ is? Als iedere Kerst de druk op de ketel staat om in een huis te zijn van oud verdriet? Om een brede glimlach op je gezicht te houden en de kwetsende opmerkingen van ome Jopie aan te horen? Als je het gevoel hebt op eieren te moeten lopen om de sfeer ok te houden? Of als je geconfronteerd wordt met die lege stoel aan tafel, van een ouder, partner of ander familielid die je bent kwijtgeraakt?

De lege stoel

Die lege stoel – niet fysiek maar wel in gedachten – die staat ook bij mij thuis. Het is inmiddels 12 jaar geleden dat mijn vader zeer plotseling overleed, exact tussen Kerst en Oud en Nieuw. De laatste keer dat ik hem zag was met Kerst. Dan zie ik hem weer trots in de keuken staan met zijn kreeft en goede wijn. Dan hoor ik Edith Piaff en Harry Belafonte met zijn Banana Boat en Island in the Sun. En ieder jaar ervaar ik een diep gevoel van geluk, dat iedere dag een cadeautje is, dat ik er nog ben, omringt met lieve mensen in mijn leven. Dat ik elke dag leer om er beter voor mezelf en voor anderen te kunnen zijn. En ieder jaar ervaar ik ook het verdriet, het gemis, de boosheid dat hij er niet meer is. Een schuldgevoel of ik niet een betere dochter had kunnen zijn toen hij nog leefde. En dat is dubbel. Maar wat ik inmiddels heb geleerd: dit mag er allebei zijn.

Open armen, open hart

Dus ik? Ik ga de Kerst open in. Zonder druk om iedereen van wie ik hou deze dagen persé te moeten zien of om een perfect plaatje neer te zetten, maar met open armen en een open hart voor wat er is en wat ik en anderen nodig hebben. Met ruimte voor samen én alleen, nostalgische tradities én nieuwe ervaringen, vrolijkheid én verdriet.

Last van de Holiday Blues?

3 tips om de kerstdagen door te komen

tip 1 | Neem je ruimte

Geen zin of mogelijkheid om Kerst op de Hallmark-manier te vieren, met het hele gezin en van hot naar her te rennen om iedereen maar tegemoet te komen? Trek je eigen plan. Maak keuzes en zeg nee. Is die stap te groot? Trek je terug op momenten waarop je dat nodig hebt en maak even een half uurtje een wandeling. Een momentje ademhalen, opladen, rust.

tip 2 | Weg die hoge lat

Geen zin in ingewikkeld koken?. Hou het simpel, bestel wat, doe iets kant-en-klaars, pannenkoeken, gourmetten. Fuck it! Huis niet tip-top aan kant? Jammer dan! Flap je er een onhandige opmerking uit? Omarm je menselijkheid in plaats van jezelf nog weken voor je kop te slaan.

tip 3 | Laat zijn wat er is

Hoe harder je emoties wegduwt, hoe heftiger ze weer oppoppen. Leg jij jezelf druk op om koste wat het kost die glimlach op te houden? Naast dat het niet effectief is, kost het energie. Zoek ook deze dagen mensen op waarbij je voelt dat je jezelf kan zijn. Al is het een appje of een belletje tussen de kerstdiner-gangen door.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook deze artikelen

Psychologische (in)flexibiliteit

Psychologische (in)flexibiliteit: Wat is het en hoe herken je het? Zes dingen waar je aan kan herkennen hoe flexibel jij bent.

Wat jij hebt aan ACT

Ik ben verliefd! Ik deel 5 van mijn lievelingsredenen waarom ik zo warm word van ACT en wat jij daaraan hebt!

WAT IS ACT?

ACT is een afkorting voor Acceptance and Commitment Therapy (of coaching). Het doel van ACT is het vergoten van psychologische flexibiliteit.