Vertragen in een snelle wereld

Helder verhaal | 20 april 2023

Waar was jij toen de wereld stil stond? Ik zat thuis achter de computer toen het nieuws verscheen. Ik had net twee weken eerder mijn ontslag ingediend bij mijn werk. A.k.a. mijn superveilige, goedbetaalde, prettig gewaardeerde, met uitstekende voorwaarden omkleedde, hectische, belangrijke, vaste baan bij het Openbaar Ministerie (OM voor intimi).

In het voorjaar van 2020 stond mijn leven op z’n kop. Niet alleen vanwege Corona en de lockdown, maar ook vanwege de mega-grote keuze die ik net had genomen. De keuze om die superveilige, goedbetaalde, prettig  gewaardeerde, met uitstekende voorwaarden omkleedde, hectische, belangrijke, vaste baan los te laten voor iets nieuws. Iets nieuws waarvan ik nog niet wist wat het was, maar waarvan ik wist dat ik er ruimte voor moest maken. Omdat mijn hoofd én mijn agenda zo vol zat met vergaderingen, moetjes, spoedjes, onderzoeken, adviezen, protocollen, regels dat er te weinig ruimte over was voor netwerken, ontmoeten, dromen, dwalen, uitproberen en aandacht.

Spannend

Eerlijk gezegd: ik vond het spannend. Naast de afschuwelijke berichten en filmpjes die op internet verschenen met overvolle ziekenhuizen en crematoria. Naast de tragedie voor de mensen die iemand zijn kwijt geraakt. Naast al die echt oprechte, dieptrieste, vervelende dingen… vond ik het óók spannend. Was ik benieuwd. Hoe zou de wereld eruit zien als we met ons allen zouden vertragen? Hoe zou de wereld eruit zien als meer mensen ruimte zouden nemen om te ontdekken wie ze zijn en wat er in het leven echt toe doet? Ik was oprecht hoopvol dat er, als het stof gedaald was, iets zou veranderen in alle politieke paarse krokodillebillen en de (in mijn ogen) niet altijd even slimme stroperigheid en beslissingen. En wat kon ik ook genieten van de creativiteit waarmee mensen zich thuis vermaakten: de filmpjes waarin mensen muzikaal verbinding maakten vanaf hun balkons, de dansjes en de connectie van mensen samen die elkaar wel en niet offline zagen.

Corona-hobby

In die periode vond ook ik een corona-hobby: qigong. Ik was er al een tijdje nieuwsgierg naar. En nu was er opeens alle tijd. Met het platform van Mimi Kuo-Deemer kwam ik elke week via Zoom met tientallen, soms wel honderd, andere mensen digitaal naar haar lessen. Wat bijzonder om in een wereld die op z’n gat lag, zelf te vertragen. Ik leerde over de filosofieën van het Daoïsme en Confucianisme en wat dat met ‘geluk’ te maken heeft. Ik leerde over andere manieren om naar de wereld en onze rol erin te kijken. Hoe enorm praktisch, down-to-earth en toepasbaar dat kon zijn. Later volgde ik een mentorship bij Mimi om zelf ook qigongdocent te worden.

Haast, haast, haast

Nu, na alle lockdowns en eenzame bezinning, de hectiek op vrijwel alle andere vlakken weer is teruggekeerd, is qigong gebleven. Want het leven kan snel, vol en drukkend zijn. Misschien merk je dat je constant in je hoofd ronddwaald. Vooruitdenkt, terugdenkt. Je zorgen maakt, piekert. En dan is het makkelijk om volop in die drukke, snelle, volle stroom mee te gaan. Dan is het eenvoudig om de verbinding met je lichaam en het moment te verliezen. Om niet stil te staan bij ‘Wil ik dit wel?’, ‘Is dit de juiste weg?’, ‘Wat gebeurt hier eigenlijk?’, ‘Kan dit met minder moeite?’, ‘Wat heb ik nodig?’. Voor je het weet zit je vast in een storm van gedachten en heb je ergens ‘ja’ tegen gezegd waar je spijt van kreeg. Ben je vergeten om in het moment écht aanwezig te zijn.

Dat is waar coaching en qigong elkaar ondersteunen. Als coach vind ik qigong een prachtige tool om in mijn gereedskist te hebben. Coaching en qigong zijn een magisch duo. Om naast dat heldere doelen stellen, en die heldere inzichten, ook te kunnen oefenen met helder voelen.

Wat is qigong?

Qigong is een Chinese bewegings- en meditatiepraktijk die gericht is op het versterken en behouden van je energie. De zachte, vloeiende bewegingen worden staand uitgevoerd en zijn stiekem enorm goed voor je spieren, botten en pezen. Qigong kan helpen om te vertragen, stress te verminderen, je energieniveau op te hogen, emoties en gevoelens bewust te ervaren, en rust en verbinding met het lichaam te vinden. Het kan helpen om te luisteren naar je lijf. Om vriendelijker en respectvoller te worden naar je eigen behoeften. Oprecht aanwezig te zijn. En dat… kunnen we in deze hectische, drukke wereld allemaal wel gebruiken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook deze artikelen

Creëer een waarde(n)vol jaar

Hoe maak je van 2024 een waarde(n)vol jaar? Deze vijf dingen doe en ervaar ik anders, sinds ik weet wat ik echt belangrijk vind in het leven.

Tussen ratio en emotie

Luister jij naar je hoofd of je hart als het gaat om het nemen van beslissingen? En is dat verschil eigenlijk wel zo groot als we denken?

Hoe ga jij om met veranderingen?

Als er iets is waar je van op aan kan in het leven, dan is het dat -vroeg of laat- alles verandert. Veranderingen raken twee van onze grote pijnen: angst voor het onbekende en verdriet van het loslaten. En omgaan met pijn… oei! Daar zijn wij als mens niet altijd even goed in.