Vertragen in een snelle wereld

VERSTERK JE SUPERKRACHT OM IN HET MOMENT AANWEZIG TE ZIJN

Waar was jij toen de wereld stil stond? Ik zat thuis achter de computer toen het nieuws verscheen. Ik had net twee weken eerder mijn ontslag ingediend bij mijn werk. A.k.a. mijn superveilige, goedbetaalde, prettig gewaardeerde, met uitstekende voorwaarden omkleedde, hectische, belangrijke, vaste baan bij het Openbaar Ministerie (OM voor intimi). In het voorjaar van 2020 stond mijn leven, net als bij vele anderen, op z’n kop. Niet alleen vanwege Corona en de lockdown, maar ook vanwege de mega-grote keuze die ik net had genomen. De keuze om die superveilige, goedbetaalde, prettig  gewaardeerde, met uitstekende voorwaarden omkleedde, hectische, belangrijke, vaste baan bij het OM los te laten voor iets nieuws. Iets nieuws waarvan ik toen nog niet wist wat het was, maar waarvan ik voelde dat ik er ruimte voor moest maken. Omdat de ruimte in mijn hoofd én mijn agenda zo vol zat met vergaderingen, moetjes, spoedjes, onderzoeken, adviezen, protocollen, regels dat er te weinig ruimte over was voor netwerken, ontmoeten, dromen, dwalen, uitproberen en aandacht.

Spannend
Eerlijk gezegd: ik vond het wel spannend. Naast alle afschuwelijke nieuwsberichten en filmpjes die op internet verschenen over overvolle ziekenhuizen en crematoria. Naast de absolute tragedie voor de vele vele mensen die iemand zijn kwijt geraakt aan deze bak met ellende. Naast al die echt oprechte, dieptrieste, vervelende dingen… vond ik het óók spannend. Was ik ook benieuwd. Hoe zou de wereld eruit zien als meer mensen zouden leren vertragen? Hoe zou de wereld eruit zien als meer mensen ruimte zouden nemen om te ontdekken wie ze zijn en wat er in het leven echt toe doet? Ik was oprecht hoopvol dat er, als het stof weer gedaald was, iets zou veranderen in alle politieke paarse krokodillebillen en de (in mijn ogen) niet altijd even slimme stroperigheid en beslissingen. En wat kon ik ook genieten van de creativiteit waarmee mensen zich thuis vermaakten: de filmpjes waarin mensen muzikaal verbinding maakten vanaf hun balkons, de dansjes en de connectie van mensen samen die elkaar wel en niet offline zagen.

Corona-hobby
En in die periode vond ook ik een nieuwe bezigheid, oftewel corona-hobby. En dat was qigong. Ik was er al een tijdje nieuwsgierg naar. En nu was er opeens alle tijd en alle ruimte. Via het platform van Mimi Kuo-Deemer kwam ik elke week via Zoom met tientallen, soms wel honderd, andere mensen van over de hele wereld digitaal naar haar lessen. Ik vond het fijn, intrigerend, bijzonder en leerzaam. Wat mooi om in de wereld die op z’n gat lag, zelf ook te vertragen. Ik leerde over de filosofieën van het Daoïsme en Confucianisme en wat dat met ‘geluk’ te maken heeft. Ik leerde over andere manieren om naar de wereld en onze rol erin te kijken en hoe enorm praktisch, down-to-earth en toepasbaar het kan zijn. Later volgde ik een mentorship bij Mimi om zelf ook qigongdocent te worden. 

Haast, haast, haast & foetsie is de verbinding
Nu, na alle lockdowns en eenzame bezinning, de hectiek ook op vrijwel alle andere vlakken van de wereld lang en breed weer lijkt te zijn teruggekeerd, deel ik mijn qigonglessen graag met jou (lees snel verder hoe, wanneer en waar). Want het leven kan snel, vol en drukkend zijn. Misschien merk je dat je constant in je hoofd ronddwaald. Vooruitdenkt, terugdenkt. Je zorgen maakt, piekert. En dan is het makkelijk om volop in die drukke, snelle, volle stroom mee te gaan. Dan is het eenvoudig om de verbinding met je lichaam en het moment te verliezen. Om niet even stil te staan bij ‘Wil ik dit wel?’, ‘Is dit de juiste weg?’, ‘Wat gebeurt hier in de communicatie nu eigenlijk?’, ‘Kan dit resultaat met minder moeite worden behaald?’, ‘Wat heb ik eigenlijk nodig?’. Voor je het weet zit je weer vast in die storm van gedachten en heb je ergens ‘ja’ tegen gezegd waar je spijt van kreeg. Ben je  uitgevallen naar je partner die dat niet verdiende. Ben je vergeten om in het moment zelf écht aanwezig te zijn en te luisteren naar je lijf.

Magisch duo
En dat is nu net waar qigong zo mooi bij kan ondersteunen. Als life- & mindsetcoach vind ik qigong dan ook een hele krachtige tool om in mijn gereedskist te hebben. Coaching en qigong zijn een magisch duo. Om naast dat heldere doelen stellen, en die heldere inzicht, ook te kunnen werken aan helder voelen. Wat is dan dat magische qigong, hoor ik je denken! Qigong is een eeuwenoude Chinese bewegings- en meditatiepraktijk die is gericht op het versterken en behouden van je energie. De zachte, vloeiende bewegingen worden staand uitgevoerd en zijn stiekem enorm goed voor je spieren, botten en pezen. Qigong kan helpen om te vertragen, stress te verminderen, je energieniveau op te hogen, emoties en gevoelens bewust te ervaren, en rust en verbinding met het lichaam te vinden. Het kan helpen om te luisteren naar je lijf. Om vriendelijker en respectvoller te worden naar je eigen behoeften. Oprecht aanwezig te zijn. Te genieten van het moment. In het zo beruchte en befaamde, veel bezongen, ‘Hier & NU’. En dat… kunnen we in deze hectische, drukke wereld allemaal wel gebruiken.

KOM JE MEEDOEN?
Van 1 mei t/m 31 augustus geef ik zomerse qigong buitenlessen, heerlijk in de natuur bij Strandje Het Joppe, De Strengen in Warmond.

De lessen vinden plaats op dinsdagavond (19:30 – 20:30 u) en zaterdagochtend (10:30 – 11:30 u).  Meer informatie over de buitenlessen vind je hier.

GRATIS LES | Op dinsdag 2 mei om 19:30 u en zaterdag 6 mei om 10:30 u kan je helemaal gratis en voor niks meedoen en de les uitproberen. Je hoeft mij alleen maar een mailtje te sturen als je wil komen. Neem vooral ook mensen mee, van harte welkom. (Bij intens slecht weer, wordt de gratis les verplaatst). Meedoen of heb je nog vragen? Stuur een mail naar info@bamboqi.nl.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *